Det starter ofte med en mild hoste, snot og en let feber. Noget, der kan virke harmløst og svært at opdage.

Men bliver små børn, især nyfødte, smittet, kan sygdommen i værste fald være livstruende – og lige nu spreder den sig igen i Europa. 

I år er indtil videre 32.000 smittet med kighoste i Europa – og selvom smitten faldt under coronapandemien, er smittetallene igen på vej opad, skriver norske Dagbladet. 

Er man smittet med kighoste, mærker man først de milde symptomer, men efter en til to uger kan der følge kraftige og ukontrollerede hosteanfald, der kan vare i månedsvis. 

ECDC (Det Europæiske Infektionskontrolagentur, red.) advarer mod den risiko, kighosten kan få for de små, hvor sygdommen udgør en 'høj sundhedsrisiko', skriver mediet. 

Sygdommen er som udgangspunkt ikke farlig for andre aldersgrupper med et normalt immunforsvar, men den kan være yderst ubehagelig og udmattende.

I efteråret sidste år var Danmark ramt af en kighosteepidemi, og i februar i år oplyste SSI (Statens Serums Institut, red.), at den var ovre. 

Vaccination mod kighoste indgår i børnevaccinationsprogrammet i Danmark, men vaccinationen giver ikke livsvarig beskyttelse.

Siden 1995 er der blevet registreret seks dødsfald blandt danske spædbørn som følge af kighoste.