Lad være med at betale.

Forbrugerorganet Forbruger Europa advarer nu mod en hjemmeside, der tilbyder et sundhedstjek, efter at flere danske brugere har følt sig snydt af fremgangsmåden.

Umiddelbart ser det ellers nemt og tilgængeligt ud, når man klikker sig ind hos Sundhedsassesor.com, der i øjeblikket markedsføres på sociale medier.

Her skal man svare på omkring 20 spørgsmål, hvor de første af dem øjeblikkeligt præsenteres i et vindue på forsiden af hjemmesiden. Og så kan man bare gå i gang.

Det er synet, man mødes af, når man klikker sig ind hos Sundhedsassesor.com. Altså står der umiddelbart ikke tydeligt noget om betaling.
Det er synet, man mødes af, når man klikker sig ind hos Sundhedsassesor.com. Altså står der umiddelbart ikke tydeligt noget om betaling. Foto: Screenshot/Sundshedsassessor.com
Vis mere

Gør man det, opdager man bare ikke nødvendigvis det med småt.

Kun hvis man scroller et stykke ned og kniber øjnene sammen, fremgår det til således til allersidst, at sundhedstjekket faktisk koster 509 kroner – og prisen nævnes slet ikke i reklamerne på sociale medier, hvor der linkes til testen.

Først i forbindelse med udleveringen af det efterfølgende testresultatet pr. mail dukker et krav om betaling først entydigt op hos brugeren.

»Det skal stå klart og tydeligt, når der er tale om en betalingsydelse, så du kan træffe et bevidst valg. Og det gør det ikke i de her tilfælde,« konstaterer Lars Arent, direktør i Forbruger Europa.

Kun hvis man scroller ned forbi åbningsvinduet, ser man med småt, at det koster 509 kroner. Men på både mobil og pc man kan altså godt gennemføre testen uden overhovedet at se prisen.
Kun hvis man scroller ned forbi åbningsvinduet, ser man med småt, at det koster 509 kroner. Men på både mobil og pc man kan altså godt gennemføre testen uden overhovedet at se prisen. Foto: Screenshot/Sundhedsassessor.com
Vis mere

Forbruger Europa hører under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og vejleder og hjælper danskere, hvis der er opstået problemer i forbindelse med eksempelvis varekøb i EU-lande samt Norge og Island.

Det er relevant i dette tilfælde, fordi Sundhedsassesor.com er skabt af ungarske Belard-Web.

Men der markedsføres altså i øjeblikket på sociale medier i Danmark.

Og på Trustpilot er det videre tydeligt, at der er flere danskere, der føler sig snydt efter at have svaret på spørgsmål om blandt andet ryge- og alkoholvaner, søvn, kalorieforbrug, fysisk aktivitet og energiniveau for at få en »2-minutters sundhedsvurdering«.

Her er der lutter etstjernede anmeldelser:

  • 'Fup og humbug.'
  • 'Ikke med et ord fortalte firmaet at det kostede noget.'
  • 'Det er fup og svindel. Det stod ingen steder, at de krævede penge.'
  • 'De sender en faktura, efter jeg havde besvaret en del spørgsmål, og vil sende mig til inkasso.'

De negative anmeldelser er begyndt at tikke ind i april, og samtidig har Forbruger Europa altså også modtaget flere henvendelser fra danske brugere. 

Herfra oplyser man til B.T., at man nu advarer mod sitet, fordi tidligere lignende sager har vist, at antallet hurtigt kan stige markant. 

I første omgang lyder rådet, at man på ingen måde skal betale de 509 kroner, der opkræves.

Heller ikke når man har udfyldt spørgeskemaet, fremgår det, at det koster 509 kroner.
Heller ikke når man har udfyldt spørgeskemaet, fremgår det, at det koster 509 kroner. Foto: Screenshot/Sundhedsassessor.com
Vis mere

»Du er ikke forpligtet til at betale for den 'ydelse', som Sundhedsassessor leverer. Vi anbefaler, at du lader være med at betale, selvom der kommer trusler om inkasso, men skriver til selskabet bag hjemmeside, at du ikke er enig i deres krav og ikke vil betale,« siger Lars Arent fra Forbruger Europa:

»Du kan skrive til dem via deres kontaktformular på hjemmesiden. Husk at tage et screenshot af din besked.«

I det seneste afsnit af podcasten Spar Kassen er fokus rettet mod at spare penge på streaming. Hør fem sparemuligheder i Spotify, Apple Podcast eller ved at klikke play herunder.