Søren Pape Poulsen fremstod som en mand i »topform«, da han stod og talte foran sine partifæller på et møde i De Konservatives hovedbestyrelse fredag.

Det fortæller Papes partifælle, Lars Bendix.

»Han var i den grad i topform i går. Vi klappede af manden,« siger Lars Bendix, der var med til mødet. 

»Søren havde ordet og var på sin sædvanlige, fantastiske måde i gang med at skabe engagement. Det var Søren, der var i gang.«

De talte om forsvarspolitik. De talte om ældrepolitik. Men en lille halv time inde i mødet skete tragedien.

»Det kom ud af det blå,« siger Lars Bendix.

»Det er en frygtelig oplevelse.«

Søren Pape Poulsen blev ramt af en hjerneblødning. 

Partifællen Mette Abildgaard ringede 112, har hun fortalt, og partiformanden blev kørt til Odense Universitetshospital. 

Lars Bendix havde, ti minutter før ulykken indtraf, foreviget det, der viste sig at blive Papes sidste politiske gerning, med et billede.

Billedet viser Pape stå foran sine konservative partifæller på Hotel Skibelund Krat i Vejen og byde velkommen. Bendix lagde billedet på Facebook med ordene »på arbejde i demokratiets tjeneste«.

Lørdag klokken 13.13 døde Pape, 52 år gammel. I ti år havde han været Det Konservative Folkepartis formand – gennem store op- og nedture.

»Det var ham, der genskabte den konservative glød,« siger Lars Bendix fra De Konservatives hovedbestyrelse.

»Vi var mange, der taktfast klappede med, når der blev råbt 'Pape power',« mindes han.

Det Konservative Folkeparti lavede endda et hashtag ud af kampråbet 'Pape Power'. Her ses et logo, som partiet lavede og prøvede at få folk til at bruge på sociale medier.
Det Konservative Folkeparti lavede endda et hashtag ud af kampråbet 'Pape Power'. Her ses et logo, som partiet lavede og prøvede at få folk til at bruge på sociale medier. Foto: Det Konservative Folkeparti
Vis mere

Få måneder før sidste folketingsvalg i 2022 så Det Konservative Folkeparti ud til at få en markant fremgang. I nogle meningsmålinger stod partiet til at få over 16 procent af stemmerne, og Pape meldte sig som statsministerkandidat.

»Han fik os tilbage på landkortet,« siger Lars Bendix.

Men i løbet af valgkampen ændrede alt sig. Pape blev presset både politisk og på et personligt plan. 

Han kom i modvind på grund af sit forslag om at afskaffe topskatten – et forslag han senere kaldte 'tåbeligt' – og samtidig kunne Ekstra Bladet afsløre, at Papes daværende mand havde løjet om at være jøde og have en onkel, der var tidligere præsident i Den Dominikanske Republik.

Da valgdagen kom var de glade dage forbi. Partiet gik ikke frem. Tværtimod. De Konservative fik 5,5 procent af stemmerne. En lille tilbagegang i forhold til valget før og langt fra de jubelskabende meningsmålinger få måneder inden.

»Søren mødte på godt og ondt den brutale del af politik. Alle jublede under 'Pape power', men han mødte så også reaktionen, da det ikke gik så godt,« siger Lars Benidx.

Hvordan oplevede du, at han tog nedturen?

»Søren tog ansvar. Han har aldrig prøvet at placere skylden på andre.«