Omkring 100 medlemmer af Nye Borgerlige mødtes lørdag aften til stegt flæsk og fadøl på Skævinge Kro i Hillerød.

Hovedpersonen var partiets byrådsmedlem i Stevns, Martin Henriksen, og aftenen sluttede med stående klapsalver.

Martin Henriksen rejste sig op og spurgte ud i lokalet, om der blandt de 100 fremmødte var opbakning til at holde partiet i live, selvom partiets stifter, Pernille Vermund, netop har meldt sig ud og indstillet til, at partiet opløses.

»Stemningen var euforisk, da vi afsluttede,« siger en af aftenens gæster på kroen medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Bo Trusbak.

»Alle 100 rejste sig op og klappede.«

Ifølge hovedbestyrelsesmedlem Bo Trusbak kom folk til den nordsjællandske kro fra hele landet, og gæsterne talte flere lokalformænd og byrådsmedlemmer:

»Vi havde stillet et danmarkskort op, hvor man skulle sætte en ring om det sted, man kom fra, og om man var dame eller mand.«

Man kunne ikke markere, om man var noget tredje, altså andet end mand eller dame?

»Ej, nu er vi jo Nye Borgerlige, så nej. Vi er et parti, der tror på, at der kun findes to køn.«

Ifølge Bo Trusbak vejrede Martin Henriksen undervejs flere gange stemningen i forhold til, om han har opbakning til at blive partiets nye formand:

»Det gjorde han mange gange indirekte. Han takkede for tilliden og for, at der er så mange, der bakker op om ham og ser ham som en kommende formand, og når der bliver responderet med klapsalver, så er der jo tilkendegivet en opbakning.«

Martin Henriksen solede sig i positiv opmærksomhed på Skævinge Kro, men var forsigtig med at virke alt for sejrsikker i de efterfølgende interviews.
Martin Henriksen solede sig i positiv opmærksomhed på Skævinge Kro, men var forsigtig med at virke alt for sejrsikker i de efterfølgende interviews. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Vis mere

Mødet på Skævinge Kro var oprindeligt arrangeret for, at Martin Henriksen skulle promovere sig som Nye Borgerliges spidskandidat til Europaparlamentet. Men da partiets nu tidligere formand Pernille Vermund og folketingsmedlemmet Kim Edbjerg for få dage meldte sig ud og nedlagde Nye Borgerliges folketingsgruppe, så ændrede mødet på kroen formål.

Martin Henriksen smilede helt op i øjnene efter aftenens møde. Han var alligevel stadig forsigtig med at udråbe sig selv som partiets nye formandsfavorit:

»Der er blevet sagt et par venlige ord om min person, og det er jeg glad for. Men jeg kan ikke sige, at det ender med, at jeg bliver formand,« sagde han til DR kort efter de stående klapsalver.

Han har da også tidligere prøvet at blive skuffet, da han i 2022 tabte et formandsopgør i sit tidligere parti DF mod den nuværende formand, Morten Messerschmidt

Næste skridt i partiets historie skal tages på et hovedbestyrelsesmøde den 27. januar. Det er her, at et eventuelt valg af en ny formand skal lægges i kalenderen.

Derefter ligger der måske en større opgave med at indsamle vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget igen.

Lige nu er partiet nemlig ikke længere repræsenteret af nogen i Folketinget. Det kan dog ændre sig, hvis partiets sygemeldte folketingsmedlem Peter Seier Christensen genopretter Nye Borgerliges folketingsgruppe og enten selv bliver siddende i den eller overlader pladsen til en anden fra partiet.

Penge mangler der dog ikke. Partiets regnskab for 2023 er endnu ikke offentliggjort, men Bo Trusbak fra hovedbestyrelsen fortæller, at de har tænkt sig at gøre brug af muligheden for at søge om partistøtte for 2024 i løbet af februar. Partiet kan få omkring 4,7 millioner kroner, oplyser han.